Instrucțiuni de utilizare
INSTRUCȚIUNI DE FOLOSIRE
INSTRUCŢIUNI DE FOLOSIRE PENTRU SOBELE DE TERACOTA PREMONTATE (PORTABILE)
INSTALAREA SOBEI Soba este aşezata la locul de intrebuintare in poziţie sigura, rigida si orizontala, se racordează la coşuri obişnuite din incapere cu burlane, având diametrul interior de minim 120 mm. La instalarea sobei se va asigura necondiţionat etanşeitatea burlanelor pentru evitarea reducerii tirajului si a posibbilitatii ca gazele arse sa ajungă in incapere. In locurile de legătura burlanul de sus trebuie sa fie tras peste stutul de legătura sau burlanul de jos.In legătura cu racordarea sobei la cos se vor respecta următoarele prescripţii:
-Racordarea se face numai la cos de zidărie cu burlan corespunzător stutului de racordare;
-inaltimea coşului de zidărie va fi de minim 4 m;
-Lungimea burlanelor de legătura va fi de 1,5 - 2 m;
-Burlanele montate orizontal vor avea o inclinatie de cel puţin 10-15 grade, in sus spre cos;
- a nu se folosi burlane flexibile
-Nu se vor utiliza mai mult de doua coturi pentru racordarea sobei la cos;
-Se va avea grija ca orice obiect din jurul sobei sa fie aşezat la cel puţin 50 cm de la latura dinspre focar a sobei si la cel puţin 30 de cm de celelalte laturi.
MODUL DE EXPLOATARE (FOLOSIRE) La prima punere in folosire a sobei se va face un foc uşor pentru uscarea corecta a căptuşelii de samota si evitarea deteriorării acesteia. Se procedează in felul următor:
- Se aseaza pe grătarul sobei cea. 0,2 kg aşchii de lemn, iar deasupra 0,5 kg lemne;
- Se aprinde focul după care se inchid toate uşile sobei;
Depozitarea lemnelor ce se folosesc se face in locuri ferite de ploaie, vânt, soare, zăpada, inghet, căldura excesiva etc, adică , in magazii inchise sau pivniţe unde acţiunea agenţilor atmosferici enumeraţi mai sus nu poate avea efecte negative asupra bunei conservări a lemnelor. La locurile de intrebuintare se va aduce o cantitate de lemne necesara pentru consumul de o zi.
INTRETINEREA SOBEI Cutia cenusarului se goleşte o data pe zi, grătarul sobei urmând a fi curăţat inainte de fiecare golire. Burlanele si canalele pentru circulaţia gazelor se curata periodic de către un specialist, cu aceasta ocazie efectuandu-se controlul si reparaţia căptuşelii de samota. Rama sobei se curata prin şlefuire iar părţile emailate si cromate se vor spală cu cârpa umeda si după aceea se vor şterge cu o cârpa uscata. Se evita razuirea si zgarierea pârtilor ceramice si cromate precum si curăţirea lor cu obiecte care pot produce deteriorarea stratului protector.
IMPORTANT DE REŢINUT In cazul când se racordează mai multe aparate de incalzit sau gatit la acelaşi cos,ele se vor racorda la distanta de cel puţin 0,5 m unul de altul. Este strict interzis a se parasi locuinţa lasandu-se focul aprins sau sa se doarmă in incapere in care mai arde focul cu lemne in soba. Nerespectarea instrucţiunilor de mai sus scuteşte fabrica producătoare de orice răspundere in caz de accidente. Conformati-va prezentelor instrucţiuni pentru a asigura o funcţionare responsabila, indelungata si economica a sobei.
ATENTIE! Cat timp focul este aprins in soba este strict interzis:
Parasirea locuintei sau dormitul in incapere.
Inchiderea completa a regulatorului de aer.
COMBUSTIBIL FOLOSIT LA INCALZIRE SA FIE UN COMBUSTIBIL SOLID ( LEMN , CARBUNE, BRICHETE).
Nu lasati copii nesupravegheati langa soba in functiune
Nu depozitati substante inflamabile in apropierea sobei
Nu supraincalziti soba: pericol de explozie sau incendiu
Nu aprindeti fortat lemnele: pericol de explozie a sobei
Nu depuneţi material combustibil sau obiecte sensibile la căldură pe partea superioară. PERICOL DE INCENDIU!
Curatati periodic cosul de fum
Evitati atingerea suprafetelor exterioare ale sobei in timpul functionarii